pátek 28. prosince 2012

Smoking, tuxedo nebo dinner jacket?


"Svět není jednoduchý," říkalo se jako vtip krátce po roce 1989, "dneska už vám nikdo neřekne, jak se jede z Gottwaldova do Karl-Max-Stadtu." Tedy, popravdě, tato informace nám nechybí. Ale vysvětlení jiných zmatečností by člověk čas od času uvítal. Tak například jaký je rozdíl, oblečete-li si smoking, tuxedo nebo dinner jacket? Bystřejší z nás správně tuší, že žádný, ale kolik z nás by dovedlo vysvětlit, kde se tyto názvy vzaly?

Pro jasné vysvětlení je nejlepší začít od anglického, resp. britského výrazu "dinner jacket". Otrocky přeloženo to znamená "jídelní sako" nebo "sako k večeří" a nebo "sako k hostině". Žádný z takových výrazů se samozřejmě v češtině nepoužívá, protože na kontinentu se ujal výraz "smoking". Nicméně pokračujme krok za krokem.

Britské sousloví "dinner jacket" napovídá, k čemu byl původně určen - méně formální jídelní oblečení, a to výhradně pro soukromé prostory domu nebo klubu. Původní střih byl vytvořen pro anglického prince, který se později stal britským králem Eduardem VII. Ten se rozhodl najít alternativu k upjatému šosáckému fraku s jeho stojáčkem, který se tehdy nosil k večeři. Výsledkem bylo, že první verze tohoto "zkráceného" fraku bylo dvouřadé černé sako se šálovým límcem a klopami z grogrénu. Sako stejného střihu ale ze sametu pak nosili gentlemani doma jako "smoking jacket", kuřácké sako. Dámy ve viktoriánské Anglii nekouřily a trvaly na tom, aby manželé omezili tuto aktivitu pouze na kuřácké salónky. "Smoking jacket" pak mohl být v dané místnosti ponechán, aniž by šířil zápach tabáku a kouře po celém domě.

Eduardův "dinner jacket" se zalíbil Jamesi Potterovi, bohatému Američanovi, který byl u prince na návštěvě na jeho venkovském sídle v Sandrighamu. Potter se neváhal prince zeptat, zda by jeho večerní oblek nemohl okopírovat a Eduard ho poslal k londýnskému krejčímu Henry Poole & Co, který pro Pottera jeden smoking ušil. Američan pak přivezl tento módní výstřelek do svého milionářského klubu v Tuxedo Parku v New Yorku. Ve stejný rok - tedy 1886 - jistý Griswald Lorillard způsobil rozruch na podzimním plese tohoto klubu, když se tam objevil v "dinner jacket" a nikoliv ve fraku. Tímto nicméně navždy zajistil "smokingu" (resp. v Americe musíme říci "tuxedo") místo na všech formálních večerních akcích.


vévoda z Windsoru
Od 90. let 19. století až do 20. let 20. století ale stále převládal názor, že na večerní události patří frak. Věci se začaly měnit až s příchodem výrazné osobnosti se smyslem pro módu - prince Davida, který byl později korunován jako Eduard VIII., ale mnohem více je znám jako vévoda z Windsoru, totiž titulem, který přijal po své abdikaci. Vévoda byl rozhodnutý zahodit pryč strnulé manýry generace svého otce a udělat oblečení pohodlnější pro sebe a jemu podobné.

Běžně tedy přícházel na večeře v "dinner jacket", ačkoliv všichni ostatní byli ve fraku. Přestal nosit ve fraku škrobenou náprsenku a košili s odnímatelným límcem a raději dával přednost smokingové košili s polotevřeným límcem a nabíranou náprsenkou. I když nebyl prvním, kdo nosil "smoking" v barvě půlnoční modři, která za umělého osvětlení vypadá elegantněji než černá, pomohl ho zpopularizovat. Koncem 30. let díky svém mezinárodnímu působení a známostem, které převzaly jeho způsoby, dokázal, že "smoking" začal postupně nahrazovat frak při většině večerních událostí.



VeraRakovsky.cz
White Marcella Dress Shirt - smokingová košile Harvie and Hudson
VeraRakovsky.cz
White Pleated Dress Shirt - smokingová košile Harvie and Hudson

Žádné komentáře:

Okomentovat